PocketCard
    PocketCard 1-4 Böcker
    PocketCard Egen Design
    Utbud av pocketböcker
    Topplistan
    Utgivningsdagar
  Tilläggstjänster
    Printservice
    Egen webbsida
    Förslag på hälsning
    Packning & post
  Onlinetjänster
    Sök ditt paket
    Lös in ditt kort
    Frågor och svar
  Övrigt
    Om PocketCard
    Samarbetspartners
    Hur sker leverans
    Nyheter
 
2010-08-17

Annika Borg - präst med Tom Cruise på axeln


Med nymfparakiten Tom på axeln skriver Annika Borg sina tänkvärda böcker och på handleden har hon nu sitt visdomsord tatuerat - FIND. Hennes bok är även aktuell som månadens bokcirkelstips!

Berätta lite om din bok och varför du skrev den.


Jag har velat visa att Bibeln inte är en gammal dammig bok, utan en nyckel till vårt västerländska kulturarv och intressant även för den som inte har någon relation till kyrkan eller till den kristna tron. Bibeln är en bok fylld av existentiella brottningar med livet, kärlek, passion, sorg och våld. En salig och spännande blandning helt enkelt! Det som också varit viktigt för mig är att presentera hur forskare, inte minst feministiska, idag ser på och tänker om texterna, så boken är även skriven för den som har en del kunskap redan. Men jag blandar allt det här och vill att alla läsare, oavsett ingång och förkunskap, ska få med sig något. Jag har velat presentera innehållet kritiskt, roligt och vasst.Är det något som du skulle vilja ändra i din bok – så här i efterhand?
Nej, faktiskt inte! Boken är Bibeln på mitt sätt! Men jag har skämtat lite om att skriva en limegrön del två och en turkos del tre.VAD SÄGER LÄSARNA?
Det har varit roligt att höra att många läsare tyckt att boken är så spännande att de har sträckläst den och att den givit upphov till “aha”-upplevelser. En läsare sa att han nu tänkte läsa Bibeln och göra en egen tolkning av den och ett eget urval, precis som jag gjort. Boken hade givit honom självförtroende att göra det och väckt nyfikenhet. Ingen kan då vara gladare än jag! I skolan har den använts och i samtalsgrupper för alla andra åldrar. Det har jag tyckt varit toppen, att så olika åldrar kan gilla den. Och jag har fått glada tillrop från såväl ateister som kristna. En ung tjej sa till mig att de i hennes klass kallade den “den rosa bibeln”. Då blev jag stolt!Hur ser din arbetsplats ut? Behöver du något speciellt för att kunna sätta igång att skriva? Berätta!
För det första sitter min fågel, nymfparakiten Tom (efter Tom Cruise), numera ofta på min axel när jag skriver. När han tycker det är dags för en paus visar han det genom att börja sjunga eller vrålskrika. Jag skriver bäst i vårt gamla hus i Roslagen med kallvatten och utedass. Vet inte om just det har med saken att göra, men tillvaron blir mer avskalad där. Det är bara träden, huset, lugnet och jag. Under intensiva skrivperioder blir jag hopplöst asocial och är glad att familj och vänner hittills har stått ut med mig. Jag är ingen 9-5-människa utan antingen på eller av. På kan vara dygnet runt...Kommer du med ny spännande bok framöver?
Just nu skriver jag på en bok som handlar om vinsterna med att inte veta vart man är på väg i livet. Boken handlar om dem av oss som inte har självförtroenden som höghus och heller inte vill ha det. Det blir en bok om vägar mot livsförsoning.Har du andra projekt som du jobbar med?
Att skriva böcker är något jag alltid planerar, så jag har en del idéer som ligger och mognar. Bland annat en bok om min farmor som var spiritualist och medium. Sedan jobbar jag med en serie barnböcker tillsammans med formgivaren Anna Jadvi. Böckerna handlar om min fågel Tom, som varit med om en del i sitt liv! Vill också så småningom ge ut mina Tankar för dagen. Jag har gjort dessa morgonbetraktelser i P1 i nästan tjugo år och att samla dem vore kul. Det jag fyller min tid med är periodvis en hel del föredrag runt om i Sverige, krönikor och artiklar. Ofta arbetar jag också en viss procent som lektor i teologi vid Uppsala universitet. Men som sagt, jag är inte bara “på”, utan också väldigt mycket “av”. Jag är ganska odisciplinerad och bra på att göra ingenting. Men idéerna trängs i mitt huvud, så har det alltid varit.
VAD LÄSER ANNIKA?
Har precis avslutat Sofi Oksanens Utrensningen, den kommer jag att bära med mig länge. Nu läser jag om Gay Taleses bok Din nästas hustru om den sexuella revolutionen i USA. På sommaren slukar jag också deckare. Hur många som helst, men Håkan Nesser är och förblir min favorit.Vilken är din favoritförfattare?
Det går bara inte att svara på... Det finns så många fantastiska författare. Jag gillar poesi så jag väljer en som gjorde starkt intryck på mig när jag som ung började läsa poesi: Edith Södergran. Poesi har ett sätt att beskriva verkligheten med ett symboliskt språk som samtidigt gör den mer begriplig, paradoxalt nog är det så. Friheten att tolka är stor när man läser poesi, och jag gillar att som läsare själv få bestämma hur det ska vara...Vilken är din första starka läsupplevelse?
En av mina första: Edgar Allen Poe. Två av mina andra: Sylvia Plath och Elias Canetti.Författare som har inspirerat dig?
Graham Greene, Lars Norén, Birgitta Trotzig, Bruno K Öijer, Kerstin Thorvall, P.D James, Edith Södergran, Karin Boye... Och Bibelns författare givetvis, samt de ovan nämnda!Finns det någon bok som du kan tänka dig att ge i present till vem som helst oavsett boksmak – som passar alla?
Åh, jag väljer alltid väldigt noga när jag ger bort en bok, det är en viktig handling! Men en intressant bok som passar många är Helena Henschens I skuggan av ett brott. Något av Hemingway skulle jag också kunna välja. Och faktiskt också min Biben på mitt sätt!Hur var ditt första möte med bokbranschen?
Jag kände mig som en prinssessa, faktiskt. Att få jobba med proffs och bokälskare är ett privilegium. Jag har alltid velat skriva böcker och alltid skrivit, så för mig var det som att hitta hem. Sedan är det viktigt att man behåller kärnan: man skriver för att man tror att man har något att säga, att förmedla. Allt annat runt omkring, som kan vara en karusell ibland och där siffror blir mycket viktigt, är en del av det, men kärnan får man aldrig tappa bort.Finns det någon bok som du hade velat skriva?
Ja! Ur de älskandes liv av Birgitta Trotzig. Hon var mycket ung när hon skrev den, men allt var samlat i henne och det mästerliga sättet att skriva var redan färdigt.DITT LIVSMOTTO?
“Find”, finn eller sök! Ordet har jag intatuerat på insidan av högra handleden. Skälet är att jag deltar i den amerikanska konstnärinnan Shelley Jacksons projekt “SKIN”. Hon har skrivit en bok vars ord delas ut ett och ett till människor över hela världen och som de sedan tatuerar in. Boken existerar bara på dessa människors kroppar. “Find” var det ord jag fick och det är mitt livsmotto.


se fler nyheter »»


Lös in ditt PocketCard här!
Skriv in kortnumret som finns på ditt PocketCard i fältet nedan.


Osäker? Klicka här
Se vårt utbud av böcker här


PocketCard samarbetar med