Ebba Lindsö fick en gång rådet att försöka vara som en 50-årig man. Allt hade då säkert varit annorlunda. Då hade hon kanske fortfarande varit vd för Svenskt Näringsliv och inte behövt bli så arg över bonusar och AMF-affären att hon började skriva en bok...
"Det är bra att maktens boningar öppnas upp då och då som nu i Ebba Lindsös bok."
Helsingborgs Dagblad
Berätta lite om din bok och varför du skrev den.
Jag skrev boken för att jag blev arg. Väldigt arg. Det var droppen, den välkända, den som får bägaren att rinna över, som gjorde att jag började skriva.
Jag skrev i en väldig takt, nätter, helger, kvällar, mornar. Inte en minut ägnade jag åt något annat, jag åt och skrev, jag vandrade och planerade nästa stycke, och jag sov och drömde om boken.
Den var klar på tre månader. Väldigt snabbt har jag förstått. Jag hann inte vara strategisk, eller skriva om. Den är sann rätt och slätt. Och en riktigt spännande nyckelhålsbeskrivning av ett liv som ingen annan har levt. Ingen, eftersom alla liv är unika.
Har du några andra projekt som du jobbar med?
Jag har skrivit in mig för att börja läsa teologi. Sen jobbar jag med en massa småsaker och sitter i några styrelser. Men mest är jag ute och talar. Alla vill höra hur det är att granska och att bli granskad. Eller hur det är att vara kvinna i maktens korridorer, eller helt enkelt min syn på ledarskap. Och att ledarskap även handlar om att leda sitt eget liv, dit man faktiskt vill ha sitt liv.
Vad läser du själv just nu?
Just nu växlar jag mellan min första bok inom mina studier - Det mångreligiösa Sverige – ett landskap i förändring – (jag kommer ihåg från tiden på Handels, då tyckte jag att mycket var ganska tråkigt att plugga, men detta är verkligen superintressant) och, för att kunna skratta och koppla av, Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann.
Vilken är din favoritförfattare?
Paulo Coelho. Eftersom han skriver på ett sätt som både är fängslande och väldigt givande. Han får läsaren att verkligen fundera över det viktiga i livet.
Vilken är din första starka läsupplevelse?
Första var Tusen och en Natt. Jag älskade den som barn.
Den andra var Pettersson och Bendel. Den läste jag för drygt 40 år sedan, och kan fortfarande rekommendera den.
Finns det någon bok som du kan tänka dig att ge i present till vem som helst oavsett boksmak – som passar alla?
Profeten, av Kahlil Gibran.
Har du fått någon respons från läsare som har gjort ett stort intryck på dig?
Jag är nog väldigt lyckligt lottad. Varje dag, och jag överdriver inte, absolut varje dag när jag rör mig på stan, eller står i kön på ICA, kommer någon fram och tackar för boken. Det är av en mängd skäl. Det är både män och kvinnor. Kanske blir jag lite generad, men väldigt glad. Men jag har inte försökt förstå exakt vad det är som gör att boken gjort ett sånt starkt intryck på dem.
Många har sagt att de inte kunde lägga ned den. De läste i ett enda sträck, i husvagnen, i sommarstugan, eller på planet över till New York, men ett är gemensamt. De kallade boken en bladvändare, och de blev fängslade.
|