PocketCard
    PocketCard 1-4 Böcker
    PocketCard Egen Design
    Utbud av pocketböcker
    Topplistan
    Utgivningsdagar
  Tilläggstjänster
    Printservice
    Egen webbsida
    Förslag på hälsning
    Packning & post
  Onlinetjänster
    Sök ditt paket
    Lös in ditt kort
    Frågor och svar
  Övrigt
    Om PocketCard
    Samarbetspartners
    Hur sker leverans
    Nyheter
 
2010-07-06

Kajsa Ingemarsson berättar om önskeböcker


Hej Kajsa, du är nu aktuell i Månpocket med Bara vanligt vatten, berätta lite om boken och varför du skrev den.

Bara vanligt vatten handlar om Stella Friberg som är författare. Hon är makalöst framgångsrik och det är vad boken egentligen handlar om. Vad händer med en människa och hennes omgivning när framgång och kändisskap tar form, och vad händer när fasaderna rasar?
Något som ser ut som en enkel vattenläcka blir början på en omvälvande process för Stella och när hantverkaren Johnny infinner sig kan hon inte längre dölja vem hon egentligen är.
Idén till boken fick jag efter att ha sett en “dokumentär” om Madonna. Det slog mig hur människor runt om stjärnan betedde sig fullkomligt onaturligt och jag började tänka på hur det måste påverka en människa i längden att omges av så mycket beundran och avundsjuka. Efter många böcker som rört sig i en relativt stillsam vardag var jag också sugen på att ta ut svängarna ordentligt. I berättelsen om Stella saknas garanterat inte dramatik!Hur ser din arbetsplats ut? Behöver du något speciellt för att kunna sätta igång att skriva? Berätta!
Jag skriver på mitt kontor, en liten lägenhet utan telefon och datauppkoppling. Jag behöver stillhet och tid för att komma igång. Förut har jag kunnat skriva långa pass i sträck, hela arbetsdagar, men det där har ändrat sig med åren. Nu för tiden är effektiv skrivtid max tre-fyra timmar på en dag. Det är viktigt med påfyllning, att träffa vänner och få nya intryck, men i själva stunden framför datorn är jag känslig för distraktioner.


Kommer du med någon ny spännande bok framöver?
Jag håller på med en bok nu, men jag kan inte berätta om den ännu. Vad jag kan säga är att den skiljer sig en del från mina tidigare romaner. Jag är dålig på att göra samma sak gång på gång. Om inte jag får utvecklas blir jag uttråkad, och blir jag uttråkad slocknar kreativiteten och gör den det så blir det inga fler böcker!Har du några andra projekt som du jobbar med?
Jag kommer att göra lite annat till hösten också. Ni får hålla öronen öppna ...Vad läser du själv just nu?
Just nu läser jag Maria Ernestams nya roman På andra sidan solen. Och så en bok om hästars visdom, The Tao of Equus, dessutom har jag precis fått en fin bok om trädgården som viloplats för själen, Refugium. Den tänkte jag skulle passa nu i sommar. Jag brukar ta med mig en tjock hög med böcker till landet och så hinner jag kanske läsa en tredjedel av dem. Jag läser långsamt – tyvärr.Vilken är din favoritförfattare?
Det finns många författare jag tycker om, men egentligen fler favoritböcker. En fantastisk bok behöver inte innebära att också nästa av samma författare är det. Ibland är en bok ett resultat av gudomlig inspiration, ibland är den ett resultat av hårt arbete. Så är det att vara författare.


Vilken är din första starka läsupplevelse?
Oj, många! Mio, min Mio som högläsning, Sagan om Ringen, På västfronten intet nytt ... Det finns många böcker som tagit stor plats i olika åldrar och skeden av livet. Nu senast fick jag en stor upplevelse av Elizabeth Gilberts Eat Pray Love. Det var mycket i den som talade till mig.


Författare som har inspirerat dig?
Jag inspireras av författare som kan berätta. Att gjuta liv i en påhittad historia är en verklig konst, framför allt om man kan göra det med små medel. En författare som Tjechov är mästare på det! Jag läste också mycket folksagor som ung, de har en klassisk dramaturgi som jag låtit mig inspireras av.Finns det någon bok som du kan tänka dig att ge i present till vem som helst oavsett boksmak – som passar alla?
Jag undrar hur många ex av Emelie Cajsdotters bok Alla kungens hästar som jag gett bort? Det är egentligen en smal och relativt svårläst bok, men jag älskar den och önskar att alla skulle läsa den. Och så boken Drömliv – lycklig på riktigt som jag skrivit med Karin Nordlander. Det låter kanske lite skrytigt att ta upp en egen bok, men jag är mycket stolt över den och tror att många människor kan finna något givande i det innehållet.Är det något som du skulle vilja ändra i din bok – så här i efterhand?
Säkert massor, men sådana tankar tjänar ingenting till. Jag fokuserar på nästa bok istället och gör den så bra jag kan.Har du något omslag som du är speciellt förtjust i?
Jag tycker böcker från 50-talet är snygga. Hittade ett fantastiskt omslag till Hemingways The old man and the Sea hemma i bokhyllan, handmålat. Ett sådant vill jag också ha på en bok någon gång!Har du någon/några karaktärer i dina böcker som du tycker extra mycket om? Eller någon som du alls inte gillar?
Ur Bara vanligt vatten är ju Stella Fribergs mamma ingen jag direkt skulle vilja bjuda på middag. Johnny Strandberg, hantverkaren, skulle däremot gärna få flytta in ...


Hur var ditt första möte med bokbranschen?
Jag kom från underhållningsbranschen, radio och tv, när jag började skriva böcker. Det slog mig hur otroligt gammaldags, stelbent och omodern bokbranschen var. “Så här har vi alltid gjort och så här kommer vi alltid att göra” var ett mantra som upprepades. I kontraktet fanns till exempel något som kallades “bandavdrag” som, när jag frågade, visade sig härröra från tiden då man använde blyfonter i sättningen ... Men mycket har hänt under de här åren och jag tror att jag är en av dem som varit med och flyttat gränser. Idag är författarrollen en annan, på gott och ont.


Finns det någon bok som du hade velat skriva?
Eat Pray Love som jag nämnde tidigare är en bok jag gärna skulle ha skrivit. Den är rolig, medryckande, rörande, djupsinnig och på riktigt. En oslagbar kombination!Har du fått någon respons från läsare som har gjort ett stort intryck på dig?
All respons från läsare är fantastisk! Att folk orkar höra av sig och tacka för en bok är rörande och mycket glädjande. Jag har fått brev från flera läsare som varit generösa nog att berätta att mina böcker spelat stor roll för dem i livet. Sådant är stort.//Christina Enell-Eriksson

se fler nyheter »»


Lös in ditt PocketCard här!
Skriv in kortnumret som finns på ditt PocketCard i fältet nedan.


Osäker? Klicka här
Se vårt utbud av böcker här


PocketCard samarbetar med