PocketCard
    PocketCard 1-4 Böcker
    PocketCard Egen Design
    Utbud av pocketböcker
    Topplistan
    Utgivningsdagar
  Tilläggstjänster
    Printservice
    Egen webbsida
    Förslag på hälsning
    Packning & post
  Onlinetjänster
    Sök ditt paket
    Lös in ditt kort
    Frågor och svar
  Övrigt
    Om PocketCard
    Samarbetspartners
    Hur sker leverans
    Nyheter
 
2010-06-21

Mian Lodalen berättar om sitt skrivande och vad som är viktigt


Berätta lite om ”Min mormors historia” och varför ni skrev den.
Vår förläggare Eva Fallenius samlade ihop en mängd sköna namn och bad alla skriva varsin berättelse om sina mormödrar. Boken bygger på en norsk framgångsrik förlaga och vi har fått många läsarreaktioner i form av både mejl och samtal. Det allra roligaste är just när läsarna själva inspireras att gå tillbaka i historien och skriva om sina egna mormödrar. Det känns väldigt nära, det här med mormor – min mors mor, det är något alldeles speciellt.

Vi tipsar våra läsare om Min mormors historia som månadens bokcirkelsval – några intressanta diskussionsvinklar som du vill bidra med?
Jag har gjort mycket research och boken innehåller verkligen ett viktigt stycke kvinnohistoria. Deras historia ligger så nära i tiden och ändå har en otrolig utveckling skett. Min mormor växte upp ganska fattigt, utan möjlighet att studera, p-piller fanns inte och abort var förbjudet. Arbetet med Min mormors historia har gjort mig till en ännu mer övertygad feminist och klassmotståndare. Boken berör alla eftersom alla har eller har haft en mormor. Det är en påminnelse om de landvinningar som feminismen har gjort och att det fortfarande finns värden värda att kämpa för. Det personliga blir här politiskt – således ett hett ämne att ta upp i en bokcirkel.

Hur var det att samarbeta med så många författare i ett och samma projekt?
Vi arbetade enskilt i vårt skrivande, det var först vid boksigneringar och samtal kring boken som vi träffades, men aldrig alla samtidigt. Jag har varit ute tillsammans med Birgitta Stenberg och Åsa Lindeborg. Det har verkligen varit kul att ta del av vad alla skrev.

Kommer du med någon ny spännande bok framöver?
Till hösten kommer Tiger som är en fristående fortsättning på Dårens dotter. Kort handlar den om tonåringen och småstadstjejen Connie som bär på en onämnbar hemlighet. Här finns tonårstidens kast mellan gänggemenskap och total ensamhet, den nyfikna, spirande glädjen i utforskandet av sin egen sexualitet kontra det ganska chockartade mötet med en gränslös vuxenvärld. Mitt i allt detta växer en förbjuden kärlekshistoria fram mellan två personer. Boken har flera röda trådar, men jag ska nog inte avslöja mer.

Vad läser du själv just nu?
Jag har precis avslutat ett manus av Maria Sveland som kommer med en ny bok nu i höst. Att springa heter den och är verkligen en gripande historia. Utan vidare liknelser så finns det beröringspunkter mellan hennes roman och min. Vi hoppas kunna göra en del framträdande tillsammans i höst. Eftersom jag är en parallelläsare så håller jag även på med Jämlikhetsanden och ska nu börja på Anneli Jordahls Jag skulle vara din hund (om jag bara finge vara i din närhet).

Vilken är din favoritförfattare?
Joyce Carol Oates, Jeanette Winterson, Sara Waters, Hjalmar Söderberg, Inger Edelfeldt, Maria Sveland, Michael Moore mfl. Kerstin Thorvall är ytterligare en favorit – jag har nästan läst allt av henne och vill gärna läsa om igen.

Vilken är din första starka läsupplevelse?
Musen som rymde, den första bok som jag läste. Jag var 9-10 år gammal då, och blev helt tagen av historien om musen som rymde på sin motorcykel.

Finns det någon bok som du kan tänka dig att ge i present till vem som helst oavsett boksmak – som passar alla?
Jämlikhetsanden – Därför är mer jämlika samhällen nästan alltid bättre samhällen av Richard Wilkinson och Kate Pickett. En bok som angår oss alla över hela världen. Om hur alla tjänar på ett jämlikt samhälle vilket i slutänden gör oss alla lyckligare.

Har du fått någon respons från läsare som har gjort stort intryck på dig?
Jag får många mejl, ibland dagligen, och dessa läsarkontakter gör mig verkligen ödmjuk. Det är i synnerhet ett möte som jag har lovat mig själv att aldrig glömma. Efter ett framträdande kom en kvinna fram till mig, drog mig lite avsides och visade upp sina ärrade armar och sa:
– Jag har slutat skära mig sedan jag läste dina böcker.
Vad man skriver och berättar kan göra skillnad och det försöker jag komma ihåg. Ibland är det lätt att haka upp sig på publicitet, marknadsföring och försäljning. Det är viktigt att påminna sig om varför man skriver och vad skrivandet verkligen handlar om.


se fler nyheter »»


Lös in ditt PocketCard här!
Skriv in kortnumret som finns på ditt PocketCard i fältet nedan.


Osäker? Klicka här
Se vårt utbud av böcker här


PocketCard samarbetar med