PocketCard
    PocketCard 1-4 Böcker
    PocketCard Egen Design
    Utbud av pocketböcker
    Topplistan
    Utgivningsdagar
  Tilläggstjänster
    Printservice
    Egen webbsida
    Förslag på hälsning
    Packning & post
  Onlinetjänster
    Sök ditt paket
    Lös in ditt kort
    Frågor och svar
  Övrigt
    Om PocketCard
    Samarbetspartners
    Hur sker leverans
    Nyheter
 
2010-01-13

Intervju med Carl-Johan Vallgren


Hej Carl-Johan, du är aktuell med Kunzelmann & Kunzelmann i Månpocket. Kan du berätta lite kort om din bok och vad den handlar om:
Den handlar om far och son Kunzelmann, båda intrasslade i sina livsval. Den handlar om alla sorters lögner, små lögner, stora lögner, livslögner, självbedrägerier och kriminella lögner. Och så handlar den om konstförfalskning, om vad som är sant och falskt, äkta och kopia, och dessutom en hel del om homofobins nittonhundratalshistoria.

Är det något som du skulle vilja ändra på eller lägga till i din bok – så här i efterhand?
Nej, faktiskt inte, den blev precis så som jag ville ha den.

Vilka författare har varit viktiga inspirationskällor för dig i ditt skrivande?
Klassikerna framför allt. Buddenbrooks av Thomas Mann tex, den bästa släktkrönika jag läst. Anna Karenina av Tolstoj, inte minst för de underbara resonerande partierna. Modern anglosaxisk litteratur: den sena Phillip Roth är fantastisk, och Ian McEwan, för att de skapar så fantastiska plotter. Sydamerikansk litteratur, inte minst Garcia Marquez, för det hisnande historieberättandet.

Finns det några karaktärer i dina böcker som du är särskilt förtjust i – eller inte förtjust i?
Jag gillar den odödlige spelmissbrukaren Josef Rubashov i "Dokument rörande spelaren Rubashov", han bär sin sorgliga livshistoria med en beundransvärd stoicism. Hercule Barfuss i "Den vidunderliga" blev nästan som en vän under åren jag skrev boken. Viktor Kunzelmann, i "Kunzelmann&Kunzelmann" för hans fascinerande livsödes skull. Minst av alla tycker jag nog om Joakim Kunzelmann, han är verkligen ett praktarsel, fast oerhört underhållande på sitt bisarra vis.

Har du fått någon läsarrespons som har gett speciellt stort avtryck på dig?
Många som skriver brev till mig berättar att mina böcker betytt mycket för dem, det känns naturligtvis stort och nästan förpliktigande. Och så är det roligt när författarkollegor hör av sig. Daniel Kehlmann tex, en tysk författare som jag beundrar väldigt mycket, verkar ha fattat samma tycke för mina böcker som jag för hans, det har varit väldigt smickrande och stärkande för självförtroendet.


Om du fick ge en bok i present till en annan författare – vilken bok skulle du ge och till vem?
Jag skulle nog skänka Kehlmann en bok av en samtida svenskspråkig författare, kanske nåt av Sara Stridsberg eller Monika Fagerholm, det finns fantastiska böcker därute!

Vad läser du själv just nu?
De fattiga i Lodz, av Steve Sem Sandberg, och samtidigt Freuds drömtydning, det är en märklig litterär cocktail, tro mig!se fler nyheter »»


Lös in ditt PocketCard här!
Skriv in kortnumret som finns på ditt PocketCard i fältet nedan.


Osäker? Klicka här
Se vårt utbud av böcker här


PocketCard samarbetar med