PocketCard
    PocketCard 1-4 Böcker
    PocketCard Egen Design
    Utbud av pocketböcker
    Topplistan
    Utgivningsdagar
  Tilläggstjänster
    Printservice
    Egen webbsida
    Förslag på hälsning
    Packning & post
  Onlinetjänster
    Sök ditt paket
    Lös in ditt kort
    Frågor och svar
  Övrigt
    Om PocketCard
    Samarbetspartners
    Hur sker leverans
    Nyheter
 
2011-10-20

Intervju med Olof Röhlander


Olof Röhlander är norrlänningen som sadlade om från elitspelare i bordtennis till mental tränare och är idag en av Sveriges allra vassaste föredragshållare och inspiratörer. I januari 2010 utnämndes Olof till "Årets föreläsare 2009" av SAJ Förmedlingsbyrå och i höstas debuterade han som författare med Det blir alltid som man tänkt sig - handbok i mental styrketräning, som nu finns i pocket.


Du är pocketaktuell med Det blir alltid som man tänkt sig - handbok i mental styrketräning. Berätta om boken!
Det är en bok som varvar mina personliga och andras erfarenheter av det här med hur mycket det mentala styr oss och hur vi kan skapa vår egen framtid och en hel del övningar kopplade till detta. Målet är att man ska få det som man tänkt sig, eller åtminstone bli mer medveten om vad mental träning är och hur man kan använda det på ett konstruktivt sätt. Men det är egentligen inte en bok för blivande mentala tränare i första hand, utan en handbok i mental styrketräning för både vardagssituationer och skarpt läge.

Varför är din bok viktig?
-Det är en bok som jag själv tyckte saknades i min utbildning till mental tränare och den har en titel som får en att tänka till. Sånt gillar jag! Nu ingår den i kursmaterialet till Licensierad Mental Tränare, det känns bra och viktigt.

Sen har jag märkt att många av de över femton tusen som läst den har berättat att boken ger energi och fått dem att börja tänka till över både sig själva och vart de är på väg.

När började ditt intresse för coachning och mental styrketräning?
Egentligen har det nog alltid funnits där, jag har alltid hållit på med målsättning och jag har varit en sorglös person men ändå en tänkare ända sen jag var liten tror jag. Men på allvar blev det nog när jag kom i kontakt med Fil Dr Lars-Eric Uneståhl och utbildningen till Licensierad Mental Tränare. Då kunde jag plötsligt sätta ord på mina erfarenheter och förstå mönstrena bakom det här. Framför allt öppnades ögonen för att träning ger färdighet och att det lika mycket gäller mentala processer som fysiska.

Hur blir man licensierad mental tränare?
Den går att läsa på distans via Skandinaviska Ledarhögskolan (www.slh.nu) och man kan vara igång på 48 h. Allt kursmaterial skickas hem och man jobbar först med sin egen utveckling och därefter med andras. Den tog två år för mig att läsa, men då körde jag på rätt bra.

Hur kändes det att debutera som författare?
Oj... Det var verkligen en dröm som gick i uppfyllelse, som för många andra antar jag. Inte för att jag alltid har drömt om att ge ut en bok, men i tre år gick jag och tänkte, fantiserade och drömde om att få ge ut den här boken och det var en resa innan det blev verklighet. Att sen få se den där i bokhyllan, det var en härlig känsla som få saker toppar.

Vi har nog alla upplevt situationer där man önskar att man vore mentalt starkare, kan du dela med dig av ditt bästa tips för att hitta mental styrka i vardagen?
Det bästa tipset är att må bra tror jag. Det kan låta som ett väl enkelt knep, men vad som händer när vi tar hand om oss själva och gör saker och tänker på saker som får oss att må bra så skapas en buffert för störmoment och diverse motgångar. Vi tolkar helt enkelt livet annorlunda när vi mår bra, kan skaka av oss en negativ kommentar enklare och fokusera mer på det vi vill ha än det vi inte vill ha. Enklare knep än så går knappast att tipsa om!

Vad är du aktuell med härnäst?
Jag håller föredrag över hela landet, jag gör runt 200 föredrag per år med rubriken 'Det blir alltid som man tänkt sig'. Sen har jag gjort en populär gratis Pepp-App som ska följas upp med nya peptalkspår för olika vardagssituationer där man behöver en mental redbull. Ja, och så skriver jag på en ny bok då såklart som kommer lagom till bokmässan 2012.

Vad motiverar dig att göra så mycket saker?
På anrika Waldorf Astoria Hotel i New York finns ett motto som jag gillar väldigt mycket. Överallt påminns personalen om följande: "The difficult immediately - The impossible takes a few minutes longer". Såna där citat motiverar mig. En annan sak jag gillar är den här: Tänk om det blir som man tänkt sig - vad har du då tänkt dig? Jag menar, vi har bara ett liv och vi har haft den smala lyckan att få leva i ett land där man kan få skapa sin egen framtid. Såna förutsättningar borde vara motiverande för varenda människa.

Vill du veta mer om mental styrketräning, läsa Olofs blogg eller anmäla dig till "Veckans Pepptalk"? Besök Olofs hemsida: upphopp.se

/Elisabeth Hernqvist


se fler nyheter »»


Lös in ditt PocketCard här!
Skriv in kortnumret som finns på ditt PocketCard i fältet nedan.


Osäker? Klicka här
Se vårt utbud av böcker här


PocketCard samarbetar med