PocketCard
    PocketCard 1-4 Böcker
    PocketCard Egen Design
    Utbud av pocketböcker
    Topplistan
    Utgivningsdagar
  Tilläggstjänster
    Printservice
    Egen webbsida
    Förslag på hälsning
    Packning & post
  Onlinetjänster
    Sök ditt paket
    Lös in ditt kort
    Frågor och svar
  Övrigt
    Om PocketCard
    Samarbetspartners
    Hur sker leverans
    Nyheter
 
2010-12-17

Karin Wahlberg berättar mer


Hej Karin, du är aktuell i Månpocket med din senaste bok Matthandlare Olssons död och nu är vi förstås nyfikna - vad handlar boken om och var fick du inspirationen ifrån?
En svensk matthandlare hittas död på en färja utanför Istanbul. Jag åkte på just en sådan färja genom Bosporen då jag för min inre syn plötsligt såg denne uppsprättade äldre man framför mig.

Hur ser din skrivarbetsplats ut?
Den varierar; mest i villan i Lund där jag har mitt arbetsrum, ett bord rakt ut från ett fönster och dator. Annars i sommarhuset på Gotland där jag sitter i ena änden av ett matbord med min mindre dator.

Håller du på med en ny bok?

Jag är mitt uppe i en ny bok om ond bråd död i ett glasbrukssamhälle. Går från mattor till glas. Väldigt roligt! Jag är delvis uppväxt i glasriket.

Du är ju även förlossningsläkare. Berätta lite mer om det och om hur du kombinerar dina yrken!
Det är tillfredsställande att vara läkare, därför arbetar jag fortfarande (fast jag skriver så mycket). Jobbar 30-40 % , numera på kvinnokliniken i Visby, en av de trevligaste arbetsplatser jag har arbetat på. Har barn och barnbarn på ön dessutom, och stortrivs här. Resten av tiden är jag i Lund och skriver mest.

Förlossningsvården innehåller högsta lycka, ett barn föds, och största sorg, ett litet barn som inte lever. Jag har många lyckohändelser i mig, men även sorgliga händelser som på ett märkvärdigt sätt också är positiva, fast på ett annat sätt.

Vad läser du själv just nu?
Har just läst ut "Spill" av Sigrid Combüchen. Mycket bra. Gillar böcker med ett visst motstånd i texten.

Har du några favoritförfattare? Berätta!Kerstin Ekman, Elsie Johansson och Margret Atwood.

Din första starka läsupplevelse?
"I vår lilla stad" av Maria Gripe. En lättsam historia som jag gillade för att jag läste själv vid det laget. Annars Montgomerys "Anne på Grönkulla", men då var jag lite äldre.

Finns det några karaktärer i dina böcker som du tycker extra mycket om och/eller inte alls tycker om?
Jag gillar både Claes Claesson och Veronika väldigt mycket, speciellt som par. Deras sätt att lyssna in varandra, att verkligen tycka om varandra även om de nu inte längre är nykära. De är ett par som andra kan vara avundsjuka på . Det finns dock ingen jag tycker direkt illa om, men Martin Lerde är stöddig.

Hur var ditt första möte med bokbranschen?
Extremt positivt. Jag var nästan 50 år och blev ganska snabbt antagen och satt plötsligt i en blå soffa med nyfikna och snälla människor på det som skulle bli mitt huvudförlag. Sedan rasslade det till och böckerna sålde bra och jag skrev som en galning av ren eufori. Nu är jag lite lugnare.

Har du fått läsarresponser på dina böcker som har gjort starkt intryck på dig?
Ja! När min andra bok kom ut, "Hon som tittade in", fick jag långa brev från människor som blivit utsatta för arbetsplatsrelaterad utfrysning.
En riktigt roligt händelse skedde dessutom i veckan. En sjökapten som låg stilla någonstan i Europa ringde och berättade att han gått till fartygsbiblioteket och tagit min första bok "Sista jouren" på vinst och förlust, och fick behov av att berätta att det var en mycket positiv läsupplevelse.

Slutligen, livsmotto eller visdomsord som du vill dela med dig av?Det finns alltid en framtid (så länge du lever)!

//Christina Enell-Eriksson


Sista jouren (2001)

Hon som tittade in (2003)

Ett fruset liv (2005)

Matthandlare Olsson död (2010)

se fler nyheter »»


Lös in ditt PocketCard här!
Skriv in kortnumret som finns på ditt PocketCard i fältet nedan.


Osäker? Klicka här
Se vårt utbud av böcker här


PocketCard samarbetar med