PocketCard
    PocketCard 1-4 Böcker
    PocketCard Egen Design
    Utbud av pocketböcker
    Topplistan
    Utgivningsdagar
  Tilläggstjänster
    Printservice
    Egen webbsida
    Förslag på hälsning
    Packning & post
  Onlinetjänster
    Sök ditt paket
    Lös in ditt kort
    Frågor och svar
  Övrigt
    Om PocketCard
    Samarbetspartners
    Hur sker leverans
    Nyheter
 
2010-11-22

Christina Herrström fick Lars Molins stipendium


Den 22 november tog författaren och dramatikern Christina Herrström emot Lars Molin-stipendiet. Priset på 10 000 kronor delades ut vid en ceremoni i samband med helgens Lars Molin-festival i Östhammar. Christina har skrivit ett flertal hyllade böcker, tv-, radio- och filmmanus, bland annat till kultförklarade SVT-serierna ”Ebba och Didrik” och ”Glappet”.

På Månpocket är Christina aktuell med boken Tusen gånger starkare som nyligen filmatiserats och visas på bio.

Juryns motivering:
”Christina Herrström har sitt eget, högst personliga sätt att berätta om människans levnadsvillkor. Högt älskade tv-serier som Ebba och Didrik, Glappet och Damen i handskdisken och filmer som Tusen gånger starkare, är skrivna med starkt engagemang och djup angelägenhetssträvan. Herrströms orädda sätt att behandla tunga teman, med mycket humor och stor kärlek till sina karaktärer, gör henne till en värdig Molin-stipendiat”.

Lars Molin – stipendiet instiftades 2004 av SVT och Sveriges Dramatikerförbund till minne av författaren, dramatikern och regissören Lars Molin.


Christina Herrström föddes 1959 i Stockholm. På gymnasiet läste hon på humanistisk linje, estetisk variant. Redan då skrev hon och vann Riksradions novellpristävling med novellen Ängeln. Efter studenten läste hon musikvetenskap, gick Kulturamas musiklinje, skrev låtar och sjöng i ett band, sysslade med amatörteater, skrev noveller för radio, och arbetade som terapiassistent på Psykisk Barn- och Ungdomsvård. "Jag drev genom åren sjungande, skrivande och sysslande med teater. En period trodde jag att jag skulle söka in till scenskolan, men när jag började ta lektioner insåg jag att om jag skulle komma in skulle jag inte ha tid med musiken och skrivandet. Då slutade jag med teater", berättar Christina Herrström. 1983 skrev hon sin första pjäs, som sändes året därpå på P3-teatern. Samma år skrev hon novellen Didrik. Teaterredaktionen på P3 beställde den som följetong för sommarlovsteatern. När radion sedan ville ha en fortsättning skrev hon om Didriks lillasyster Ebba och hennes kärlek. SVT beställde sedan alltihop och hon skrev ihop historierna. 1998 publicerades hennes bok Glappet, som bygger på tv-succén med samma namn. Boken är både humoristisk och allvarlig. Glappet handlar om 17-åriga Ella och Josefin som lever i glappet mellan de kvinnor de förväntas vara och de kvinnor de egentligen är. Det är en omtumlande berättelse om kärlek, sökande och identitet i tonåren. "Somliga bestämmer sig för att bli författare. Jag har aldrig bestämt mig för någonting. Jag har alltid skrivit. Det har varit så självklart att jag inte funderat över det. Och jag har haft tur för ingen har hindrat mig" säger Christina. Christina Herrström skrev också manus till långfilmen Suxxess som gick på biograferna hösten 2002. Nu senast har hon både regisserat och skrivit manus till radioteatern Skimrande Vingar.

Tusen gånger starkare
Christina Herrström

När Signe var mindre kände hon sig fri och glad. Hon vågade ta för sig. Klassen hon gick i var levande och sprallig. Men när hon började i sexan förändrades allt. Tjejernas syn på sig själva och varandra. Det var som om världen krympte.
Nu är de 15 och Mimi och hennes nickedockor regerar. Mimi har makt och sprider sitt förakt bland klassens tjejer och killar. Signe uppfattar sig själv som en parentes. Hon är avundsjuk på Mimi men tycker inte om vad hon står för.

En dag kommer det en ny tjej, Saga, till klassen och väcker de övrigas nyfikenhet. "Det verkar vara en stark tjej", säger samhällsläraren. Saga har ett stort självförtroende och en självklarhet som tjejer i hennes ålder oftast saknar. Saga tycker att världen är till lika mycket för henne som alla andra. Och hon vågar stå upp mot Mimi, lärarna och killarna i klassen. Hon förändrar mönstret. Men så en dag är hon borta. Hon kom och försvann. "Jag vet inte var Saga finns idag. Men en sak vet jag säkert. Hon var stark, tusen gånger starkare än alla tjejer jag jag känner. Och någonstans i mitt inre växer den kraften. Det här är mitt enda liv."

Christina Herrström har skrivit flera uppmärksammade böcker och populära TV-serier, bl.a. Ebba & Didrik och Glappet. Tusen gånger starkare nominerades till August-priset som bästa svenska ungdomsbok och nu har den blivit långfilm i regi av Peter Schildt.


se fler nyheter »»


Lös in ditt PocketCard här!
Skriv in kortnumret som finns på ditt PocketCard i fältet nedan.


Osäker? Klicka här
Se vårt utbud av böcker här


PocketCard samarbetar med